divendres, 25 d’octubre del 2013

VISITA DE METRES I ALUMNES ESTRANGERS A TUIXENT

Foto de grup de tots els mestres i alumnes del projecte COMENIUS

El passat dimcres, 23 d'octubre, van visitar l'escola de Tuixent, un grup de mestres i alumnes d'Europa. Aquesta trobada, s'emmarca dins d'un projecte d'intercanvi d'experiències educatives, anomenat COMENIUS.
Les escoles participants són dels països Irlanda del Nord, Finlàndia, Àustria, Polònia, Turquia i Espanya/Catalunya.
Els alumnes i mestres, a l'escola, vam fer diverses activitats.
Després de la visita guiada per l'escola per part dels alumnes, van fer un dinar de germanor. La Goretti, la cuinera de l'escola, i les mares dels alumnes, van fer un dinar d'allò més bo. Per la tarda, mentre els mestres feien reunió, els alumnes polonesos i catalans van fer tallers a la plaça del Cadí. Un era fer pa amb tomàquet; un altre, fer bossetes d'olor; es va fer la castanya rockera i finalment, un punt de llibre molt original.
Ens vam acomiadar berenant el pa amb tomàquet que havíem fet anteriorment.

Escrit i editat per la classe de l'escola de Tuixent.

divendres, 11 d’octubre del 2013

EL MILLOR FERRER DEL REGNE


Aquesta imatge ha estat extreta del web peru.com
Hi havia una vegada un ferrer que es deia Merlin que era molt pobre i no tenia diners, mentres que els reis del seu poble eren molt rics.
Merlin estaba enamorat de la filla del rei, la princesa Alicia. Alicia també estaba enamorada de Merlí, però els seus pares no la deixaven sortir sola. En Merlin es va presentar davant dels reis amb la intenció d'explicar-los-hi el que sentia per la seva filla. El rei que era molt comprensiu, va entregar un cofre ple d'or i brillants perquè demostrès que era un bon ferrer. Merlin va treballar tot el dia i tota la nit en el seu taller.
Al dia següent, en Merlin va dur al castell dues corones. Quan les van veure els reis van quedar fascinats. Aleshores, en Merlin va ser el ferrer oficial del regne i van deixar que es cases am la seva filla.

Escrit i editat per Júlia M.

dijous, 10 d’octubre del 2013

LA MEVA LLEGENDA DE LA VALL DE TUIXENT I LA VANSA

El dia 5 d´abril de l'any 986, el Rei de La Vansa, va preguntar al Rei de Tuixent si podía tallar la seva llenya, perqué ja havia tallat tots els seus arbres. El Rei de Tuixent li va enviar una altra carta dient-li que no. Però en Rei de la Vansa, que necessitava la fusta i feia el que volia quant volia, va començar a talla la fusta a la zona de Coll de Port.
Aquesta imatge ha estat extreta del web demediterraning
Quant el Rei de Tuixent se'n van assabentar, va enviar un exèrcit cap a La Vansa. A les contrades de Montargull, els dos exèrcits es van trobar. La batalla va durar uns 5 dies. Durant aquets 5 dies, el front de la batalla va anar avançant cap a Cornellana, Fòrnols, Sisquer, La Vansa i Ossera. Tots aquests pobles van quedar envaïts i destruïts. Al final, Tuixent va guanyar la guerra. I així, va començar la rivalitat entre els Tuixentins i els de La Vansa.

Escrit i editat per Antonio V.

divendres, 4 d’octubre del 2013

LA LLEGENDA DE JOSA

Aquesta imatge ha estat extreta del web catalunyamedieval
L`any 1263, en un petit poble del comptat de l´Urgell, anomenat Josa, s´enlairava un castell on hi vivien alegrement uns bons reis amb la seva filla, la princesa Isabel.
La princesa Isabel estava bojament enamorada del forner de la villa i això, en aquesta època, no estava gens ben vist.
Quan el rei Joan Carles i la reina Julieta se'n van assabentar, van fer empresonar a la torre més alta del castell al pobre Agustí .
Van passar dies, mesos i anys, quan de cop i volta l´exèrcit musulmà va atacar Josa. Tot el poble va agafar les armes per fer front al temible atac sarraí. Josa estava envoltada de cavallers enemics. El rei necessitava el major nombre de combatens, per això va alliberar a tots els presoners per tal de lluitar i guanyar a l´enemic.
L´Agustí va agafar les armes i, amb gran coratge, va liderar la defensa de Josa.
La batalla va ser guanyada per l'exèrcit cristià i el rei i la reina van oferir la mà de la seva filla al noble guerrer Agustí.
Es van casar, van tenir fills i van defensar a la seva gent i les seves terres amb honradesa.

Llegenda inventada per la classe de 4t, 5è i 6è de l'Escola de Tuixent.
Publicat per Antonio V.